Sub semnul firescului…

Memoria Craiului Munților este păstrată vie de orice ardelean. E un gest firesc, deoarece cu toții îl avem în viața noastră spirituală, în matrice. Moții din Țebea, din toată Țara Moților, se închină la mormântul Iancului și la Casa memorială din Vidra de Sus. Beiușenii omagiază trecerea sa prin târgul de la poalele Apusenilor.

          Duminică, 7 februarie 2016, Asociația ,,Avram Iancu” și Primăria Municipiului Beiuș au omagiat spiritual vizionar al celui care, în drumurile sale printre crișeni și spre Viena, a poposit și în această străveche așezare, cu oameni harnici și primitori. La împlinirea a 166 de ani de la eveniment, membrilor asociației li s-au alăturat toți cei care simt românește.

În al unsprezecelea an de existență, membrii Asociației ,,Avram Iancu” și-au primit oaspeții, de departe și de aproape, cu bucurie. Maestrul de ceremonie a fost însuși președintele lor, dl. Viorel Ianc. Și, așa cum i-a obișnuit, a condus manifestările în coordonatele firescului. N-a fost om prezent să nu simtă fiorul dragostei de neam și țară.

După depunerea unei jerbe la casa din strada Burgundia Mare, unde Crăișorul obișnuia să înnopteze, toți cei prezenți s-au îndreptat spre adunarea de la bustul lui Avram Iancu, din Parcul Central al urbei.

collage-2016-02-10

Realizările și aspirațiile membrilor asociației au fost actualizate de dl. Viorel Ianc, care și-a exprimat dorința și încrederea că mulți tineri vor dori să li se alăture, spre împlinirea obiectivelor generoase, cuprinse în noul Statut al Asociației.

De remarcat prezența președintelui Societății Naţionale Cultural-Patriotice Avram Iancu, filiala Zonală Brad, domnul Nicolae Iuga. Ca orice zărăndean care respectă tradiția locului de baștină, a sosit la Beiuș însoțit de falnice tulnicărese. Cuvintele sincere de apreciere și buciumul munților au emoționat publicul.

Evocarea personalității Eroului Pașoptist a fost realizată de cel mai tânăr doctor în istorie al Beiușului, prof. Lucian Ropa. Cuvântul Primarului din Beiuș, dl. ec. Adrian Domocoș, a fost urmat de Cinstirea creștinească, slujba de parastas fiind săvârșită de părintele protopop Ioan Nat Balint și părintele Ioan Hinsu. Corul Bisericii Ortodoxe a înălțat frumoase imnuri și rugăciuni spre Cer, urmate de o  Litanie pentru Avram Iancu rostită de poetul Gheorghe Moruț. Depunerea de coroane a marcat încheierea ceremoniei de la Bustul Crăișorului.

Spectacolul artistic, coordonat de prof. Marinel David, membru fondator al Asociației, a încântat publicul sosit în Sala Mare a Primăriei. Dăruirea organizatorilor, a tuturor celor implicați, a copiilor îmbrăcați în atât de frumoasele straie populare, dorința de a respecta cu sfințenie și eterniza personalitatea Eroului Național Avram Iancu, au favorizat încheierea cu aceeași bucurie și vervă a începutului, a unei zile ce a devenit firească în viața beiușenilor.

collage-2016-02-10(1)

Un alt moment emoționant a întărit credința tuturor celor care știu că fiecare primește daruri înapoi, înzecit, după dărnicia proprie. Au fost omagiați cei peste 40 de ani de activitate culturală ai d-lui Nicolae Fărcuț. Vestitul instrumentist a dovedit, încă o dată, o fire sensibilă, specifică omului a cărui viață este fundamentată pe credință, bun simț, omenie și respect.

1111

Credem cu tărie că toți cei care vor veni, copiii și nepoții noștri, trebuie să cunoască Eroii și Martirii Neamului. Considerăm că toți membrii asociației, dar și cei care ni se vor alătura, pot contribui, prin potențialul profesional, gândirea creativă și determinarea specifică vârstei, la realizarea unor proiecte și activități benefice. Vor domina scopul umanitar și spiritul patriotic.

prof. Elena Ojică

Foto: prof. Ioan Curpaș

Apariții media: Avram Iancu, Craiul Munților, a fost sărbătorit la Beiuș

Leave a Reply