Prima oprire – Panteonul Moților

Unul dintre momentele – cheie ale expediției „Pe urmele lui Avram Iancu”  a fost popasul la Țebea, la complexul istoric Cimitirul eroilor, cunoscut și sub numele de Panteonul Moților. Aici ne-a întâmpinat domnul Nicolae Iuga, președintele filialei zonale a Societății cultural – patriotice Avram Iancu.

Acest loc este unul deosebit, încărcat de istorie, unde se află mormântul lui Avram Iancu, recunoscut ca simbol național al patriotismului, dar și mormintele și crucile comemorative ale unor eroi din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial.

tebea1

În centrul complexului am vizitat biserica din Țebea, unică în țara noastră prin modul în care expune tricolorul: are brâuri tricolore pictate pe tavan. Acesta este motivul pentru care este  supranumită și biserica cu tricolor.

Biserica găzduiește un clopot de bronz vechi, care a vestit moartea lui Avram Iancu.

În fața bisericii, străjuit de două tunuri, se află mormântul lui Avram Iancu. Multe informații despre viața și activitatea lui Avram Iancu ne-a oferit cu drag domnul general Vasile Bâlea. Aici, la mormântul Iancului, cei mai mici dintre noi au depus o jerbă de flori.

Lângă mormânt se află și gorunul lui Avram Iancu, care de fapt este un stejar vechi de peste 200 de ani.

Impresionant este și gorunul secular al lui Horea, despre care se spune că ar avea în jur de 400 de ani.

tebea2

Acesta este gorunul sub ramurile căruia s-au strâns moții la chemarea Horea, care i-a îndemnat să pornească la răscoală în anul 1784, împotriva orânduirii nedrepte.

Consider că acest loc unic ilustrează un moment important și reprezentativ din istoria noastră națională și mă bucur că am avut ocazia să particip la această adevărată și inedită lecție de istorie.

 Popa Denis Ilie

Școala Gimnazială nr. 1 Sîmbăta

Leave a Reply