O excursie de vis

       Am avut marea placere sa particip la o excursie organizata de membrii Asociatiei Avram Iancu din Beius,condusa cu competenta de prietenul meu Viorel Ianc. Ma pretind un iubitor de excursii si, trebuie sa recunosc ca, desi am cutreierat tara in lung si lat am fost de mai multe ori in afara tarii.

       Ma pot lauda ca am vazut gheizere in Islanda, castele multe in Franta, minunate peisaje in Elvetia, locuri istorice in Germania, muninata Venetie, splendidul Sankt Petersburg, indepartata Buhara, Taskentul (Uzbechistan), Alma Ata din Kazahstan dar tot Romania are peisaje, istorie, cultura de neintrecut..

     Dupa un popas la Mormantul Iancului de la Tebea, unde am fost intampinati de prieteni din Asociatia Avram Iancu din Brad, ne-am oprit la Manastirea Cozia de pe Valea Oltului.

(1)DSC02464

      Manastirea Cozia a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era “sfetnicul lui Mircea 

       Aici isi doarme somnul de veci vestitul Domnitor, Impresionant monument infrumusetat in aceste zile si cu magnolii inflorite.

(2)DSC02484

Curtea de Arges a fost o a doua oprire unde am vizitat Manastirea , capodopera arhitecturala.

(3)DSC02500
Legendara biserică a Manăstirii Curtea de Argeș va deveni muzeu. Langă minunea arhitecturală construită de Neagoe Basarab in urmă cu aproape cinci secole, se ridică, semeț, o măreață catedrală. Acolo-și vor dormi somnul de veci ultimii doi regi ai Romaniei
: Carol al II-lea și fiul său, Mihai I. 

(4)DSC02505

A doua zi am pornit din nou la drum, spre Barajul si Lacul Vidraru, marete investitii ale vremurilor trecute.

       Realizată prin punerea in practică a unui concept modern, ce a permis captarea apelor dintr-un bazin hidrografic cu o suprafaţă de 745 kmp, amenajarea Vidraru – formată din lacul cu acelaşi nume, barajul din beton dublu arc, galeria de aducţiune, centrala subterană şi galeria de fugă – rezistă de o jumătate de secol, iar specialiştii spun că nici n-am avea motive reale de ingrijorare pe viitor.

        Barajul Vidraru, dat in folosinţă in anul 1966, este cel mai mare baraj in arc din Romania, iar la data inaugurării sale se clasa, cu cei peste 166 de metri inălţime, intre primele cinci baraje in arc din Europa, ocupand locul 9 pe plan mondial. Deşi ierarhia s-a modificat, iar Barajul Vidraru a ajuns pe locul 27 între barajele de acest tip din lume, edificiul rămâne în continuare unul dintre cele mai sigure.

(5)DSC02535

     La intoarcerea spre casa ne-am incumetat sa urcam cele 1480 trepte spre Cetatea Poienari, cunoscuta si sub denumirea de cuibul de vultur al lui Vlad Tepes. Personalitate istorică a evului mediu romanesc, Vlad Țepeș a ajuns să fie cunoscut datorită legendelor care il inconjoară numele. Faptele domnitorului roman sunt cunoscute din izvoarele narative, care, chiar dacă l-au zugrăvit negativ, nu au putut să ii ascundă marile calități și realizări din timpul domniei.

(6)DSC02542

Ultima oprire spre casa a fost la Monumentul Eroilor de la Selimbar.

(7)DSC02563

        Organizata impecabil, cu un program lejer propus de participanti, cu conditii de transport foarte bune, ma face sa sper si in alte excursii,mai ales in tara si cat mai repede.

                                                                                                              Ioan P.Popa       

Leave a Reply