Ne cheamă Avram Iancu – Oradea, 24 iunie 2017

 În 24 iunie 2017 aniversăm 193 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu și îi comemorăm pe martirii noștri, Horea, Cloșca și Crișan și pe românii uciși în războiul civil din Transilvania în anii 1848-1849, moment sărbătorit de Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu, filiala Oradea, care, prin președintele col. (r) Grigore BARTOȘ, ne-a făcut invitația de a participa la manifestări.

Astfel, în dimineața zilei de Sânziene, o delegație a asociației noastre a pornit la drum, nu înainte de a merge la Bustul lui Avram Iancu pentru obișnuita binecuvântare tacită.

Știut este deja faptul că orice activitate, orice deplasare începe din Parcul Central, cu un gând bun, Doamne ajută să o împlinim și pe asta… și apoi cu vorba Crăișorului – No, hai…

1

Delegația beiușeană a cuprins 8 membri: Lucia Busuioc, Claudia Buran, Viorel Ianc, Daniela  Jovrea, Flavia Iștoc, Alexandra Ihuț, Nicoleta și Ilie Cuciula – 4 dintre cei mai tineri membri ai Asociației. Fiind o zi de sărbătoare, nu am plecat la Oradea cu mâinile goale, ci cu un buchet de sânzâiene, flori oferite cu drag participanților la simpozionul de la Oradea.

Programul manifestărilor a fost:

09.30-12.30 – Simpozion, „Identitate Națională și Globarizare”, coordonator prof. univ. dr Mihai Drecin. Lansarea revistei „Identitatea Națională” – lector univ. dr. Laza Ioan, la sala „Florica Ungur”, Piața Ferdinand, nr 4, Oradea;

 

213.00-14.00 – Ceremonial militar religios la bustul Eroului Național Avram Iancu, Parcul Traian, Oradea – unde Asociația Avram Iancu a depus o jerba de flori.

3

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” Oradea în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Garnizoana Oradea, în colaborare cu Universitatea Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Asociația Pro România Europeană, Uniunea Vatra Românească, filiala Bihor, Asociația Naționala a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „General Traian Moșoiu” Bihor, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Bihor, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Fundația Culturală „Cetate Durgheu”.

 

Leave a Reply