Mica Unire

Zi specială pentru români, 24 ianuarie 2017 a adunat membrii Asociației Avram Iancu Beiuș și i-a implicat în tot felul de activități dedicate Micii Uniri, primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

un99

Astfel, patrioți beiușeni au participat la festivitățile din parcul central al Municipiului, au ascultat sau au rostit evocări ale momentelor din 1859, au depus coroane și jerbe de flori și au încins Hora Unirii.

La Oradea, după manifestările dedicate Micii Uniri, pe strada Vasile Alecsandri, la intrarea în Pasajul Vulturul Negru, a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată lui Avram Iancu pentru aminti de trecerea lui Avram Iancu prin Oradea,  în 8-9 februarie 1850, în drumul său spre Viena, unde urma să susțină în fața împăratului cauza românilor ardeleni.

Răspunzând  la invitația dlui Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu”din Oradea, o delegație a asociației noastre (președintele Viorel Ianc, profesoarele  Adina Băcuș, Florina Indrei și Diana Panda) a fost prezentă la dezvelirea plăcii comemorative realizate de sculptorul Cornel Durgheu.

UN11

Dar cum festivitățile dedicate Micii Uniri nu sunt complete fără a evoca personalitatea lui Cuza și a oamenilor epocii respective, la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan” Beiuș, sub coordonarea doamnei profesoare Silvia Șora, membră a Asociației, micii gimnaziști și câțiva liceeni au oferit momente de o sensibilitate aparte, punând în scenă un moment artistic.

uuu

Leave a Reply