În 2016, pe urmele lui Avram Iancu…

        Elevii cu rezultatele foarte bune obţinute la Concursul Avram Iancu, Craiul Munţilor, ediţia a XI-a din 9 iunie 2016, au beneficiat de o excursie oferită de Asociaţia Avram Iancu, Beiuş. Astfel, în dimineața zilei de 20 august, elevi şi profesori din mai multe şcoli gimnaziale şi licee care au muncit împreună pentru cunoaşterea istoriei ţării, dar și membrii ai Asociației Avram Iancu, au pornit într-o excursie de două zile ,,Pe urmele lui Avram Iancu”.ai1

O parte din drumeţi au pornit din Oradea şi o parte din Beiuş de la bustul lui Avram Iancu, dar nu înainte de a întipări acest eveniment făcând o poză cu tot grupul. M-am bucurat să fac parte dintre aceștia.

Am avut parte de o vreme minunată. Am parcurs trasee cu privelişti ameţitoare, cu urcuşuri şi coborâşuri mai mult sau mai puţin dificile. Prima oprire a fost  la Ţebea, un loc încărcat de istorie, unde sunt îngropaţi oameni care și-au jertfit viața pentru țară, în fața bisericii fiind mormântul lui Avram Iancu. Suntem întâmpinați de o delegație hunedoreană, condusă de inimosul domn Iuga Nicolae care, de-a lungul timpului, ni s-a alăturat la multe activități ale asociației noastre.

Depunem o jerbă de flori la mormântul lui Avram Iancu şi ţinem un moment reculegere,  apoi gazdele noastre primitoare ne încântă papilele gustative cu felurite plăcinte gustoase. Pornim din nou la drum, trecem prin Brad şi ajungem în Alba Iulia şi a sa minunată cetate, un loc cu o impresionantă încărcătură istorică. După ce am străbătut cetatea în lung şi-n lat cu ajutorul ghidului nostru, domnul Rusalin Sicoe,  care a fost foarte precis în explicaţiile date despre istoria cetăţii ne-am delectat cu o îngheţată şi am pornit mai departe spre Mănăstirea Afteia. La un moment dat, pe o scândură fixată de trunchiul unui copac era un anunţ ce interzicea accesul autobuzelor. Aşadar am mers pe jos până la mănăstire, urmând un drum cu suişuri şi coborâşuri,  printr-o pădure. Mănăstirea albă, cu acoperişul negru se înălţa spre cer într-un loc cu o priveliște care îţi taie pentru câteva secunde respiraţia. Suntem primiţi cu căldură de preoţii şi călugării de acolo, care pe lângă cazare, ne-au oferit și o masă îmbelşugată. Ţin să menţionez că acolo am mâncat cel mai bun lictar (magiun de prune) cu pâine de casă. După cină am vizitat Sfântul aşezământ, tot locul degaja un aer de sfinţenie. Noaptea petrecută la mănăstire a trecut repede şi dimineaţa cu toţii am pornit din nou la drum spre Turda unde am fost aşteptaţi de domnul Grigoriu Gheorghe Dan, preşedintele Filialei Societății Avram Iancu şi vicepreşedintele Rusu Ionel, care ne-au însoţit şi îndrumat pe tot parcursul vizitei. Am vizitat Salina Turda, un adevărat muzeu al mineritului în sare. Odată coborâţi în galerie, în faţa ochilor noştri a apărut o lume subterană şi o mulţime de oameni care se bucurau de aerul sărat. Tot la Turda am vizitat centrul orașului și am depus o coroană de flori la statuia lui Avram Iancu, apoi drumul nostru a continuat la mănăstirea Mihai Vodă, unde este înmormântat Mihai Viteazul.

În drumul spre casă am oprit la Gilău şi Ciucea, unde am întâlnit alţi oameni pentru care Avram Iancu înseamnă jertfă pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni, simbol al luptei românilor pentru drepturile politice.

Aşadar amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi astăzi sentimente şi emoţii puternice pentru românii din Transilvania. Dovada vie din zilele noastre sunt elevii, profesorii şi iubitorii de istorie care timp de două zile au mers ,,Pe urmele lui Avram Iancu”.

prof. Cristina Gruie

Leave a Reply