Grupul de beiușeni pe urmele lui Avram Iancu… la Viena

Ce fac beiușenii hotărâți la sfârșitul lui octombrie? Pornesc pe urmele lui Avram Iancu, la Viena. Timp de 3 zile, 33 de beiușeni au vizitat Viena – măreața capitală a Imperiului Austriac din timpul Crăișorului.

Trei zile de poveste, cu cazare într-o zonă superbă a pădurii vieneze, la Hotelul Sophienalpe, la doar 12 km de centrul orașului Viena. Personalul primitor și peisajele pitorești au făcut șederea mai mult decât plăcută. Pașii i-au purtat pe călătorii noștri prin centrul Vienei, unde au admirat opera și au pornit pe renumitul Ring Vienez, o stradă  ce a fost proiectată pentru a înlocui zidurile orașului vechi (construite în secolul al XIII-lea și consolidate în secolul al XVI-lea), demolate pe vremea împăratului Franz Joseph I al Austriei. Însuși ,,inelul”, parcurile create, dar și clădirile ridicate acolo au fost destinate să fie un exemplu pentru grandoarea și gloria Imperiului Habsburgic. Clădirea Parlamentului, Muzeul de Istorie Naturală, Primăria, Teatrul,Universitatea, Palatul Hofburg, Muzeul de Istorie al Artei, statuia împărătesei Maria Theresia, statuile lui Goethe și Schiller… toate au fost scrutate de ochii curioși ai călătorilor. Momente de înălțare spirituală au fost la vizitarea Domului  Sfântul Ștefan, Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena care îl are ca patron spiritual pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin şi la  abația istorică a benedictinilor de la Melk, care funcționează neîncetat din 1089.

Nu se putea o incursiune la Viena fără o vizită la Palatul Schonbrunn, numit pe drept Versailles-ul Imperiului Austriac, inițial conceput ca reședință de vară, dar devenind reședință permanentă a împăraților, începând cu Maria Tereza (1717-1780).

C.B.

Despre cât de încântați au fost călătorii noștri, cu siguranță ați auzit. Vă transmitem și noi câteva impresii:

,,Retrăiesc intens, amintirea celor trei zile petrecute-n Viena, îmi stârnește apetitul pentru lucrurile de calitate la preț corespunzător….Turul Vienez, îmi aduce-n memorie…fragment din istoria învățată-n școli, statuile, clădirile și obiectivele turistice vizitate mi-au incitat privirea…..Din Muzeul de Științe nu mă înduram să ies….Abația de al Melk mă trimite la Umberto Eco, Palatul Shonbrunn îmi amintește de minunatele Concerte auzite la televizor, la fel Pădurea Vieneză, …… Pentru toate acestea mulțumesc organizatorilor și colegilor de ….tur…”               Ecaterina Dud

,,

Viena 28 – 30 octombrie 2016

            Excursia organizată de ,,Asociația Avram Iancu Beiuș”, pe urmele lui Avram Iancu la Viena a fost o reușită. Toți participanții (de la 8 la 80 de ani) au fost încântați de frumusețea orașului, de clădirile sale vechi, de palatele și bisericile sale, unele și de 1000 de ani.

            În prima zi, după amiază, am făcut un tur al centrului orașului, pe Bulevardul Ringstrasse, însoțiți de ghid. Am admirat catedrala gotică Sfântul Ștefan a cărei construcție a început în sec. al XV-lea, cu vulturul bicefal al Habsburgilor la peste 70 de metri înălțime; Biserica Franciscană, cu cea mai veche orgă din Viena; Biserica Karlskirche, dedicată Sfântului Carol, a cărui viață este ilustrată pe 2 coloane (asemănătoare Columnei lui Traian), care străjuiesc intrarea principală; Biserica Sfântul Petru;  Parlamentul ( construit în 1864 de arhitectul Theophil von Hansen, una din cele mai monumentale clădiri de pe Ringstrasse), Primăria, Teatrul Național (Burgtheater),  Opera de stat, Universitatea, inaugurată în 1884 (fondată în 1365, cea mai veche universitate din lumea germanofobă); Monumentul închinat victoriei împotriva ciumei care a decimat populația pe la 1679, ridicat de împăratul Leopold. Am vizitat parcul Burggarten cu statuia lui W. A. Mozart și Franz Josef I, cu serele sale renumite apoi am admirat Palatul Hofburg, curtea și grajdurile imperiale (unde se mai cresc cai), dar și zecile de trăsuri care plimbă prin oraș turiștii. Am încheiat ziua la hotelul Sophienalpe, la 15 km de Viena, în pădurea vieneză.

            După micul dejun copios, inclus în prețul cazării, ne-am deplasat la Abația Melk la 90 km de Viena nume atestat documentar din anul 831. Din 1089 Leopold II a instalat benedictini la Melk, care au creat o școală monastică menționată pe la 1160. Mânăstirea a fost reconstruită de mai multe ori, pe la 1711 fiind reconstruită în stil baroc. De 900 de ani comunitatea benedictină de la Melk este pe drumul credinței, care Îl caută pe Dumnezeu în viața cotidiană. Biserica este o capodoperă a arhitecturii  baroce, ,,o sală de audiență la Dumnezeu”, totul o minunată simfonie de forme și culori.  Orga bisericii este monumentală: are 3 claviaturi, 45 de registre, 3553 de tuburi!

            Întoarcerea la Viena am făcut-o pe defileul Dunării, admirând superbul peisaj, Dunărea cu șlepuri și vase de croazieră, dealurile terasate cu viță de vie și păduri în care nu a intrat drujba…

            După amiază am vizitat din nou orașul. Am început cu vizitarea bisericii care adăpostește mormântul Împăratului Franz Josef, și al altor împărați. Apoi a Muzeului de Arte Frumoase și de Istorie Naturală, inaugurat în 1889. De-a lungul secolelor Habsburgii au adunat o formidabilă colecție de obiecte prețioase artistice și științifice. Împăratul Francisc I, soțul Mariei Thereza, încuraja numeroase expediții spre țări străine cu scopul de a lărgi această colecție. Colecția de tablouri a muzeului reunește numeroase opere din țările de sub suveranitatea Habsburgilor. El este celebru pentru picturile lui Peter Bruegel cel Bătrân, Albrecht Durer, Rembrandt, Rafael, ș.a. Lângă muzeu se află statuia Împărătesei Mariei Thereza, cea mai înaltă statuie de pe Ringstrasse, încadrată de figuri celebre de generali și artiști contemporani printre ei fiind și tânărul W.A. Mozart, (care la vârsta de 6 ani, concertând la Schonbrunn, s-a cățărat pe genunchii Împărătesei pentru a-i da o sărutare). 

            A urmat întoarcerea la hotel Sophienalpe, cina festivă cu șnaps, șnițel vienez cu salată de cartofi și prăjitură cu caise. Am ciocnit un pahar de vin (de casă) cu managerul hotelului, Petra Krauterjager, care a primit cu drag un fanion și o cocardă tricoloră cu Avram Iancu în semn de simpatie pentru noi, cu promisiunea de a ne revedea.

            A treia zi am revenit în Viena, îndreptându-ne spre Castelul Schonbrunn, care împreună cu vastul său parc, Grădina zoologică și serele sale constituie o atracție pentru mii de turiști zilnic. Deschisă publicului de Maria Thereza în 1779 grădina imperială este de mult timp un spațiu de recreere foarte apreciat de vienezi. Din vârful colinei din spatele castelului, de pe cafeneaua Gloriette, poți admira o superbă panoramă a Vienei, având Palatul la picioare. Domeniul a fost cumpărat de Maximilian al II-lea în 1569, care l-a folosit ca domeniu de vânătoare pentru societatea de la curte. Împăratul Leopold I a încredințat construirea arhitectului baroc von Erlach construirea unui palat de dimensiuni gigantești, care să reflecte puterea dinastiei. Sub Maria Thereza a cunoscut prima sa epocă de splendoare, ea stabilindu-și aici reședința de vară, cu numeroasa sa familie și curtea imperială. Tot aici și-a stabilit reședința după ocuparea Vienei, Napoleon Bonaparte (1805, 1809). Parcurgând sălile palatului poți admira bogăția și fastul sălilor imperiale și a mobilierului lor. În 1996 UNESCO a înscris Schonbrunn în patrimoniul cultural mondial.  

            Pe drumul de întoarcere am poposit la Annahegyi, un restaurant la marginea  Budapestei, unde meniul era (și) în limba română, ospătarii vorbeau românește, puteai plăti și în lei și aveau un gulaș ca la mama acasă… Acest lucru înseamnă că pe acolo au trecut mulți români în și dinspre vest…”

Prof. ciclul primar, Ioan CURPAȘ

Foto: Ioan Curpaș

 

 

Leave a Reply