De pe Crisul Negru pe Crisul Repede (spre meleaguri apropiate)

Un grup de peste 40 de membri ai Asociației Avram Iancu Beiuș am participat în ziua de 27 august 2017  la o excursie pe ruta Beiuș-Rosia-Bratca-Suncuius-Vadu Crișului, traseu apropiat Beiușului și foarte frumos, bogat în obiective turistice. Scopul este de a ne relaxa în natura, vizitarea unor localități pitorești de munte, unele obiective turistice (peșteri,defileuri, cascade etc.)

Ca de obicei, am pornit la drum după ce am făcut poza de grup în fata bustului lui Avram Iancu din Parcul Central.

u1

Primul popas  la clădirea părăsită a Școlii cu clasele I-IV din satul Damiș, comuna Bratca,  (37,4 km de Beiuș),unde Președintele  Asociației Avram Iancu, Dl.Viorel Ianc ne explică intenția de a lua aceasta clădire în custodia Asociației  și a o transforma într-o tabăra de copii cu sprijinul unor sponsori și prin inițierea unui proiect.

u2

După alți 15 km, ajungem la Liceul Teoretic Bratca unde suntem întâmpinați cu căldură de domnul primar, fost director al liceului.6

Pornim spre Șuncuius, unde ne uluiesc peisajele. Parcam într-un loc pitoresc, aproape de peșteră.

4 2

Vizitam Pestera Unguru Mare, obiectiv turistic usor accesibil.Se trece peste o punte suspendata peste Crisul Repede si ne aflam in fata unei intrari relativ inalte(22m). Pestera se remarca prin existenta unei colonii mari de lilieci.Nu are stalactite siu stalactite remarcabile, in schimb sunt incaperi mari, inalte si largi,unrele comparabile cu cele ale Pesterii Meziad. Este electrificata destul de bine,astfel incat sa nu deranjeze liliecii.

Nu departe de pestera, poposim intr-o poiana,La Franturi,unde se organizeaza un picnic cu  vetre de foc,slanina fripta si legume proaspete,branza de capra,o oala mare de sarmale,adusa de acasa prin grija fetelor din Asociatie.Toti participantii se simt bine,se relaxeaza si se distreaza.

La mai putin de 300 m de Poiana  exista o aerisire a Pesterii Vantului,care,din pacate nu este vizitabila lucru ce ne-a produs majoritatii o profunda dezamagire.

Cu forte proaspete pornim spre Vadu Crisului, poposim la Pensiunea Roua Muntilor(foto 4).  De aici, pornim pe jos pe Defileul Crisului Repede,in amonte spre cabana ,pestera si cascada Vadu Crisului.Admiram peisaje foarte frumoase si urmam marcajul turistic pe o poteca destul de greu accesibila dar sigura .Parcurgem cei trei km intr-un timp relativ scurt (1h30min)

Intr-un final suntem intampinati de ruinele fostei Cabane Vadu Crisului

In apropiere,o alta dezamăgire, Pestera Vadu Crisului este in curs de amenajare, intram doar 1oo metri  și ne reîntoarce,cobora, la nivelul albiei raului si admiram Cascada care avea foarte putina apa in acea zi

Facem drumul de întoarcere pana la autocar și de acolo acasă.

Am participat la o excursie de o zi plină de  desfătare sufletească, grea și ușoară în același timp, într-un cuvânt REUȘITĂ.

                                                                                                                                      Popa P.Ioan

 

 

 

 

Leave a Reply