Beiușenii la Marea Unire – activitate premergătoare sărbătoririi Marii Uniri

Este cunoscut de către unii și mai puțin de către alții faptul că Beiușul  a  fost reprezentat la Alba-Iulia, în  1 decembrie 1918, prin delegații săi:

 Dr. Ioan Ciordaş, Ilarie Crişan  – reprezentanți ai Cercului Electoral Beiuș-Vașcău
 Petru E. Papp - Delegat al Protopopiatului Ortodox Român de Beiuş
Valeriu Hetco - Delegat al Protopopiatului greco-catolic de Beiuş
Prof. Victor Borlan - Delegat al corpului profesoral de la Liceul “Samuil Vulcan”
Dna Elena Muntean, Dna   Tina Papp, Dna Elena Ardelean - Delegate ale Reuniunii Femeilor Române din Beiuş şi jur.
 Prof. Ioan Buşiţia, Dr.  Nicolae Bolcaş - Delegaţi al Reuniunii de Cântări “Lyra”
 Ioan Chidioşan - Delegat al Reuniunii Meseriaşilor Români
Ioan Quai, Cornel Crişan, Gavril Cosma, Vasile Ignat
și prof. Camil Seagean.
   Aniversând cei  99 de ani de existență a României, inspirați de articolul domnului Suciu Simion (https://suciusiminfo.blogspot.ro/2015/), membrii Asociației Avram Iancu s-au adunat în sala de gimnastică a Colegiului Național Samuil Vulcan, locul în care s-a strâns delegația beiușenilor ce a pornit spre Alba-Iulia.
  Corala Bărbătească Beiuș a intonat Imnul și câteva cântece patriotice, împreună cu participanții și invitații: elevi și profesori de la Școlile Gimnaziale din Remetea, Căbești, Răbăgani, Curățele, Sîmbăta, Roșia, Ioaniș, Nicolae Popoviciu Beiuș, Liceul Vocațional Pedagogic N.Bolcaș, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș și Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș.
ai1

ai215 voluntari  ai Asociației Avram Iancu au îmbrăcat straie de sărbătoare, întruchipând delegații la Marea Unire. Adela Codrean, membră a Asociației, nepoata dlui Chidioșan, a reprezentat al 16-lea delegat.

Invitații au urmărit un film cu evenimentele din acea perioadă, au ascultat interesantele evocări ale anului 1918, făcute de către  președintele
Viorel Ianc, Adela Codreanu și Gheorghe Marinel David, Țoța Cristian.
La finalul evenimentului toți cei prezenți au încins o horă mare, mulțumind în gând sau cu voce tare înaintașilor că au făcut posibil ca noi să ne bucurăm că trăim pe pământ românesc…
    ai6 ai7

 

Leave a Reply