Cetatea Alba Carolina – 2000 de ani de istorie

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a fost una dintre cele mai impresionante atracții ale expediției „Pe urmele lui Avram Iancu” din acest an. Despre acest monument spectaculos se spune că  acoperă peste 2000 de ani de istorie și este considerată ca fiind „una dintre cele 7 minuni ale României”, fiind cea mai mare cetate de tip Vauban (sub formă de stea cu 7 colţuri) din sud-estul Europei.

Cetatea amintește de Mihai Viteazul, care în anul 1599 a împlinit visul de unire al românilor din cele trei provincii româneşti: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească.

Am început vizitarea cetății intrând pe poarta principală, poarta a III-a, situată pe latura de răsărit a cetăţii, înspre oraş, cea mai mare și mai impunătoare dintre cele șapte porți ale fortificației, concepută ca poartă triumfală de intrare în incinta superioară a Cetății.

A urmat Catedrala Ortodoxă, denumită și Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii.

ai2

A fost construită în stil brâncovenesc, cu scopul de a găzdui ceremonialul încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca şi suverani ai României Mari.

Impresionantă a fost și Catedrala Romano-Catolică (Sfântul Mihail) – unul dintre cele mai bine păstrate locuri din cetate, construită în stil romano-gotic. Aici se află mormântul lui Iancu de Hunedoara.

ai3Pe lista noastră s-a regăsit și Monumentul Eroilor Neamului – Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – ridicat în memoria conducătorilor răscoalei din 1784-1785.

Și, desigur, monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, unde am depus o jerbă de flori.

De-a lungul vizitei prin cetate am primit informații prețioase de la ghidul nostru, domnul profesor de geografie Nicolae Rusalin Sicoe, căruia îi mulțumim pe această cale.

prof. Diana Panda

Leave a Reply